16. A.) Ön beutazó csoportját Debrecenbe viszi kétnapos útra. A programban debreceni városnézés és a Hortobágyi Nemzeti Park megtekintése szerepel. Melyek a felkészülés súlypontjai? Hogyan készít időbeosztást? Milyen feladatai vannak a csoport étkeztetésével, elszállásolásával kapcsolatban? Hogyan határozza meg a városnézés útvonalát, állomásait? Milyen feladatai vannak a Hortobágyi Nemzeti Park helyi idegenvezetőjével kapcsolatban?
Információtartalom vázlata
- Az idegenvezető felkészülésének feladatai, súlypontjai
- Az időbeosztás elkészítése
- A csoport étkeztetésével kapcsolatos feladatok
- A csoport elszállásolásával kapcsolatos feladatok
- A városnézés útvonalának és állomásainak meghatározása
- A Hortobágyi Nemzeti Park helyi idegenvezetőjével kapcsolatos feladatok
Az idegenvezető felkészülésének feladatai, súlypontjai
1. úti program tanulmányozása
2. Tartalmi és módszertani-technikai felkészülés
3.Ismeretek aktualizálása, folyamatos önképzés
4. Az idegenvezető útipoggyásza
Az időbeosztás elkészítése
A csoport étkeztetésével kapcsolatos feladatok
- előzetesen jelentkezzen be az étterem vezetőjénél időpont- és menüegyeztetés céljából.
- ügyeljen a változatos étrendre
- ellenőrizze a megrendelt szolgáltatások minőségét és mennyiségét
- minőségi vagy mennyiségi kifogásokkal élhet a felszolgált ételekkel kapcsolatban
- különleges étkezési igények esetén ügyeljen a megfelelő étel biztosítására
- ügyeljen a plusz fogyasztások (ital) helyszíni kiegyenlítésére
- az étkezés befejeztével a fogyasztást a számla aláírásával igazolja.
Az étkezést megelőző napon előzetesen, telefonon be kell jelentkeznie az étterembe: pozíciószám alapján egyeztetni kell az étkezési időpontot, a menüt, a csoport tényleges létszámát. Ügyelni kell a változatos étrendre. Az esetleges különleges étkezést igénylők egyeztetése.
Köteles az egyeztetett időpontban megjelenni a csoporttal. Késés esetén előre jelezni telefonon.
Étterembe megérkezéskor: a csoport kint várakozik, bemegy az idegenvezető az étterem vezetőjéhez és egyeztet:
- pozíciószám, létszám
- csoport asztalai (megszámolja a terítéket)
- a teríték ellenőrzése
- menüsor ismételt ellenőrzése
- ital megkérdezése
- ügyel, hogy víz legyen az asztalon
Ezután bekíséri a csoportot: ügyel, hogy csak a fenntartott asztalokat foglalják el.
A csoportot tájékoztatja:
- a várható menü
- milyen ital jár a menühöz (a többit külön kell fizetni)
- ha gond van az étellel, azonnal szóljanak az idegenvezetőnek
- külön kívánság csak indokolt esetben (vallási okok, speciális diéta, gyomorrontás előző nap)
Az idegenvezető csak akkor foglal helyet, ha már mindenki leült.
Külön asztalnál ül a gépkocsivezetővel és a partnerkísérővel.
Ha az étkezésnél kifogás merül fel, a helyszínen kérje az étterem vezetőjét a megoldásra.
Az étkezés befejeztével az idegenvezető áll fel először, hogy ne várakoztassa a vendégeket.
A csoport elszállásolásával kapcsolatos feladatok
A szállodánál mindig az idegenvezető száll le először, a csoport a buszon marad, amíg bejelentkezik a recepción. Fel kell hívni a figyelmet, hogy ne hagyjanak semmit a buszban.
A gépkocsivezető munkájának igazolása a menetlevél aláírásával történik.
A pozíciószám alapján megkapja a szobalistát.
A csoportot ezután kíséri a recepcióhoz.
Fontos a gyors, határozott szobaelosztás. (A hallban várjanak a vendégek, ne a recepciónál.
Egyezteti a vacsora időpontját és az esetleges fontos közlendőket.
Szobaelosztás után tájékoztatás.:
- a szobák szállodán belüli elhelyezkedéséről
- a szálloda szolgáltatásairól
- milyen szám tárcsázásával lehet a szobából a városba telefonálni
- minibár, széf, szobakulcs használata.
A vendégeket csak akkor engedhetjük fel a szobájukba, ha tájékoztattuk a következő találkozás időpontjáról.
A városnézés útvonalának és állomásainak meghatározása
A legfontosabb egy pontos és aktuális várostérkép beszerzése. Különböző szempontok alapján lehet beosztani: korok, művészeti témák, földrajzi adottságok szerint.
Figyelembe kell venni a látnivalók presztízsjellegét.
Valamint a közlekedési lehetőséget is.