Felszolgálási rendszerek és módok (70. oldal) - hogyan, milyen csoportban
- hagyományos / klasszikus - legdrágább, időigényes
- korszerű - önkiszolgáló, tereléses módszer
tikett-rendszer - mágneskártyára gyűjtjük az értékeket
- svédasztalos - a meghirdetett áron bármennyit ehet
- reggeli panzió
- félpanzió: reggeli + ebéd, vagy reggeli + vacsora
- teljes panzió: all inclusive (24 órás) - belekalkulálva a programba, vagy a szobaárba
- szobaszerviz - 20%-kal több, mint egyébként
- couver díjas értékesítés - értékesítés előtt be kell fizetni X összeget, ennek egy része
fogyasztható (pl. disco belépő - a felét elfogyaszthatja → ha nem fogyaszt, nem kapja vissza az árát, ha túlfogyaszt, ki kell fizetni!)
Felszolgálási rendszer (72. oldal)
- megmutatja, milyen kategóriában van az étterem
Span rendszer: ketten dolgoznak (Stan és Pan)
az egyik a csapos, a másik kiviszi az ételt
a szakács tálal, a pincér kiviszi
(svájci rendszerhez kapcsolódik)
brigád rendszer: 4-5 pincér együtt dolgozik
4 felszolgálási rendszer van:
svájci - span rendszer: idő-, személyzet-, eszköztakarékos
konyha → svájci tányéron (nagyobb) a teljes adag rajta van - a tányér lefedve
→ pincér jobbról behelyez
angol - brigádrendszer: idő-, személyzet-, eszközigényes
konyha → tálakra szervíroz - amit fedővel látnak el
→ balról bemutatják az ételt, amit ha elfogad a vendég:
→ az asztal végénél lévő szervizasztalhoz viszik, ott a meleg tányérra
csak a felét teszi rá, onnan
→ jobboldalról tálal
+ látványkonyha = a vendég előtt készítik
- ha a vendég az üres tányérra keresztbe teszi az evőeszközt:
a pincér → a vendég tányérját elviszi, és úgy szed még
→ a tálat hozza, és úgy szed (balról)
- ha az evőeszközök párhuzamosan vannak a tányéron → befejezte az étkezést
- látványkonyha még: - ott szeletelik fel a húst
- összeállítják a salátát
- ez a mód este alkalmas, amikor ráérünk, vagy protokoll alkalmakkor (pl. esküvőn)
- ital felszolgálása:
- a vendég baloldalán veszi fel a rendelést
- behozza az italt → bemutatja (balról) a címkét
- a szervizasztalnál kinyitja → a dugót odaviszi a vendéghez
- a vendég megszagolja, megnézi az információt rajta
- a pincér egy picit leönt egy pohárba (dugóbor)
- a jobb oldalról tölt egy keveset
- protokoll sorrendben kapnak a borból (nők, férfiak), utoljára a megrendelő
francia felszolgálás - eszköz, személyzet, időigényes, de a vendég szervíroz magának
(a 70-es évektől eltűnik)
konyha → tálakra szervíroznak - balról bemutatja, majd az asztalra teszi (középre)
→ a vendég maga szed
orosz felszolgálás - (a 70-es években ez is eltűnik)
konyha → a tálalást beteszi középre - lefedve → a vendég maga szervíroz
látványkonyha - az angol felszolgálási módot egészíti ki
italfelszolgálás - pezsgő
bemutatják
a szervizasztalnál egyből töltik (nincs kóstoló)
aperitif - sok mindent ajánlunk (szervizkocsi)
pipatórium - ott lehet dohányozni
Kik dolgoznak az étteremben? - (70. oldal)
Társas étkezésekkor a rendelés felvétele / leadása hogy történik? - (74. oldal)
- előleg - visszafizethető
- foglaló - nem adják vissza
- általában készpénzzel fizetnek, de lehet átutalással is
- !minden legyen leírva! (minimum 3 példányban) - kódszám vagy diszpozíciószám
- forgatókönyvet kell készíteni - időbeli + felelős személyekkel
- ki kell hirdetni - meeting a lebonyolító személyekkel (protokollfőnök, üzletvezető)
- utómeetinget is érdemes rendezni
a bérelt eszközök és helyszínek felszámolása
számlák begyűjtése
utókalkuláció
mérleg: az elő- és utókalkuláció mennyire stimmel
számla + adóvonzat
Vallási étkezési szokások (108. oldal)
Vallások |
|
Keletiörök világtörvény vallásai - a világ örökkévaló - nincs őskezdet és meghatározott végzet - a keletkezéstől az elmúlásig a folyamatosság jellemzi - alapelv a belső törvényszerűség - védikus gondolkodás = a természet és az emberi ego harmónikus szimbiózisban egészítik ki egymást |
Nyugatitörténeti, isten-kinyilatkoztatás vallásai - világtól független személy, azaz Isten irányítja - meghatározott a kezdet és a vég - világtörténelmi végzet - örökkévalóság |
etika, morál, erkölcs - értékrend szinte azonos |
|
brahmanizmus hinduizmus buddhizmus kínai univerzisták |
zsidóság (5769) keresztények (2008) szláv egyházak rómaiak protestánsok református evangélikus anglikán iszlám - mohamedán (i.u. 612, VII. század) |
|
a vizsgatétel erről szól |
Zsidó kultúra
- holdhoz viszonyítva számolták az időt (3500 év átszámítva)
- ki kell véreztetni az állatot (vér nem tapadhat a kézhez)
- mással kell leöletni, felbontás után sós vízben kell áztatni a húst,
amíg a víz tiszta nem lesz.
- tilalom: sertéshús, sertészsír
- a húsokat külön kell kezelni a tej és tejtermékektől
- 2 konyhájuk van - külön a húsoknak és külön a tejtermékeknek (külön eszközökkel)
- az étrend összeállításánál is vigyázni!!!
(pl. újházi tyúkhúsleves mellé nem lehet somlói, mert tej van benne)
tej - 3,5 óra múlva - hús
hús - 6 óra múlva - tej
- a halat böjti időszakban is lehet enni.
- alkoholtartalmú italokat nem ihatnak (tilos) - csak a kóser módon készítettet
- nem lehet érinteni se elektromos eszközöket
→ nem végezhet munkát (szombaton)
→ nem írhatja alá a számlát
- napnyugta - napkelte (a viszonyítási alapjuk)
- az ünnepük családi összejövetel
- ünnepeik: vándorünnep - megállapítják valamilyen viszonyítási alaphoz
Ros Hásána - ünnepségsorozat = újév
Izraelben kétszer virágoznak a fák
február vége - ünnepségsorozat: Eszter böjtje, Purim ünnepe, Susám Purim
zsidó húsvét: Peszach - kovásztalan kenyér ünnepe (pászka ünnepe)
Keresztény ünnepek
- Jézus születéséhez - halálához kötődnek
- nem december 24-én született - pogány ünnep volt
+ adventi időszak (vissza 4 hetet a karácsonytól)
- másod / harmadnap - már népszokás
- nincsen már böjti időszak (régen volt) - megmaradt a hal fogyasztása karácsonykor
angolok a pulykát
- dec. 28 - aprószentek ünnepe
- jan. 1 - újév - egyházi ünnep is
- vízkereszt
- húsvét - a legnagyobb ünnep
nagypéntek (Jézus megfeszítése), nagyszombat - az egész magja
- felkészülési időszak
húshagyó kedd - utolsó kedd, amikor húst ehet
hamvazó szerda - szigorú böjt, 1-szer fogyaszthat
a két időpont közötti péntekeken nem ehettek húst → böjt
→ modernizálják az egyházat: nagyszombat - körmenet
- pünkösd - húsvéttól számított 50-dik nap - befejeződik az ünnepi időszak
- római katolikusok - Szent Péter
- ortodoxok - Pál apostol
- még ünnepek: szentek és boldoggá avatottak ünnepe
- 2 elismert állami ünnep: augusztus 20, Pünkösd
Ortodoxok
az alapünnepeket szigorúan tartják
másképp számolják az időt
boldog és szent személyek ünneplése
15. század - Luther, Kálvin János
emberek kivégzése, kegytárgyak árusítása ← megtagadják
2 különböző módon értelmezik a vallást
eltörlik a Mária-kultuszt
két alapünnep marad
+ október 31 - reformáció ünnepe
böjti időszakokat is eltörölték
Iszlám szokások
közel áll a zsidóhoz
sertéshúst, vagy zsírt nem - ki kell véreztetni a húst
alkoholt nem (nincs kiskapu)
Ramadan - 50 napig
este, vagy zárt / sötét helyen lehet enni
szexuális életet nem élhetnek → szigorú követelmények
többnejűség
étkezés - melyik kézzel lehet
Nemzetek konyhája (92. oldal)
Éghajlat
Talajviszony
Környezet
Vallási szokások
konyha, terítés, felszolgálás - művészete
görög - nem jellemző a leves
halak, dresszing, saláta
nem jellemző a desszert, inkább a keleti csemege, sajt
uzo, ami hűti a szervezetet, fehér borok, főleg könnyű, édeskés
olasz - É-olasz, D-olasz, közép-olasz → különbségek
néha a desszertbe is borsot tesznek
előétel: spagetti
paradicsomos, sajtos ételek
brodo = borjú, vagy szárnyas húsleves (könnyű)
roston sült húsok
szeretik a desszerteket, fagyikat, sajtot, gyümölcsöt
ital: keserű aperitif, vörösbor
spanyol, portugál - ők szerezték be az alapvető nyersanyagokat
bor: malaga
francia - innen származik a pezsgő, konyakok
angolok - 2 rész: északi, déli
bőséges reggeli
ebéd - szendvics-szerű + vegetable leves
5 órai tea
vacsora
főleg marhahús + angol köret (gőzben, meleg vízben párolva + fűszeres vajkarikák)
rakott ételek
ital: gabonaféléből (whiskyk), sörfogyasztás fontos
németek - északi és déli rész
halak, sertéshús, vörösáru: virslik
sört öntenek az ételbe
déli részek hasonlítanak a mienkhez
röszti, piték, fánkok, Tiroli-rétes, linzerek, rostonsült, bundázott készítmények
szlovén - osztrák hatás
horvátok - olasz hatás
bosnyák - iszlám hatás
szerbek - szláv hatás (a legnehezebb konyha)
birkahús, lecsó, saslik, sligovica (szilvapálinka)
román - 2 rész: Erdély, déli részek
némi iszlám hatás
sertés, birka, kásák
erjesztett és savanyított ételek
török - iszlám hatás
méz szerepe, édes ízek
bolgár - rendkívül jó kertészek, jól is hasznosítják - marinált zöldségek
orosz területek
déli rész - iszlám hatás
Leningrád - észak-európai
orosz / Szibéria - legszegényebb
scsi, borscs, húsos táskák, tejföl - vodka, pezsgő, tea
kínai - rizs, hal, levesek, sok fűszer
vallási okok - nincs alkohol, (kivéve: rizspálinka)
japán - kicsi a nyersanyagterület
hal, fűszermentes
kínai - thai konyha: különbség a fűszerezésben
indiai - déli, középső, északi - angol étkezési szokások, de függ a vallástól is.
keleten - iszlám, északon - keleti vallások, sok helyen keresztény
Ausztrália - a bevándorlóktól függ (mindenki az)
Izrael - zsidó konyhakultúra
Afrika - északon - iszlám, vannak keresztény területek is,
délen - attól függ, ki volt a gyarmatosító, középső rész - egzotikus
Amerika - északon: Kanada - francia, vagy angol területek
USA - összetett, heterogén / déli hatás / angol étkezési szokások
közép-amerikai: különleges fűszerek
déli rész: Portugál étkezési szokások
Tételek:
1. spontán kialakult szakmai tevékenység
termelő, értékesítő, szolgáltató
nemzetgazdaság számára fontos, exportpótló
feladat: arculat, reklám
tevékenység: nyílt, zárt jelleg
nagy szerep: többletet termelünk
hatás a mezőgazdaságra: állattenyésztés, szőlészet, borászat
beszállítók: porcelán, bútor stb.
2. Történelmi fejlődés: Uráltól a napjainkig
hatás: iszlám, reneszánsz, Habsburg, világháborúk
a görögöktől indult
kölcsönösségen alapul
törvénybe van iktatva (ókortól) - korcsmárosok törvénye
ÁNTSZ
3. termelési folyamat
4. szakosított tárolás - miért kell elkülöníteni
higiéniai HACCP, ÁNTSZ
saját készítésű ...
meleg, hideg, tésztás ...
mosogatók
konyha - konyhavezető (anyagi felelősség) - feladata: irányítás, ellenőrzés ...
5. sütés, főzés, párolás, hűtés, fagyasztás ...
lisztszórás, habarás ...
natúrételek ...
bélszín, karaj, stb. ... bélszín, karaj, stb. ... fehérhúsú hal, vörös hús
fiatalabb = romlékonyabb
6. melegkonyha, hidegkonyha, salátabárok
mitől függ a csillag?
üzletvezető = konyhavezető
teremfőnök - marketingfeladatok
7. 1784-ben születik - bécsi, La Fayette - receptúrát is közöl
a bécsi: menükártya - árral
étrend = ár feltüntetése nélkül
menü
napszak, kor, foglalkozás, származás, nemzetiség
mit kell rajta feltüntetni? - maligán (borok), baligán (sörök) - bár: itallap
hangulatteremtő, emésztést segít
10. reggeli (komplett), ebéd (komplett), vacsora (leves nélkül, komplett)
hagyományos, klasszikus / svájci, angol
11. (22.) történelmi: Egri, védett: Tokaj
Tokaji: 7 fázis, Egri: 3 féléből
12. 2 oszlop
sima, kontinentális, komplett, amerikai / angol
klasszikus, svéd, szobaszerviz, egzecutive
13. mai óra
humanista = emberközpontú
magunkon keresztül megismerni
Deffert - környezet kialakítása, díszítőelemek → forgalomnövekedés
15. kerek asztal, látvány: vendégek előtt
belül: állófogadás, bankett, kívül: ua., csak külső részen
(protokollfőnök, vagy bankettmanager feladata)
16. ipari: megfőzöm, beszerzem, beszállítom
kereskedelmi: elad, valami pluszt ad
xenofil: nyitott, xenofób: zárt, elutasító
Hipokratészi elmélet
17. hatás - éghajlat, talaj - ennek áramlása
generációk, társadalmi áramlatok megváltoztatják
megsemmisítik: harcok, járványok
kivétel: kolostorok, monostorok
reneszánsz: Mátyás (Beatrix) - felvirágzás
eredeti: pásztorételek
18. török - új nyersanyagok, iszlám hatás, sertés, rakott, töltött
monarchia - magyar, osztrák, cseh, szlovák, olasz
alapvető nyersanyagok Európába: krumpli, kukorica
franciák: új elkészítési módok
ipari forradalom: eszközök
19. padlón
elpusztulnak a létesítmények
Benetz József receptúra
jegyrendszer
60-as évek - tájjellegű, korszerű táplálkozás
francia konyha befogadása, natúr ételek fogyasztás