Idegenvezető képzés honlapja

2008 őszén, egy budapesti idegenvezetői tanfolyam tanulói között felmerült egy ötlet, hogy nyissunk honlapot, amin keresztül bármelyikünk elérheti az órán készült anyagokat.

4.) Ön idegenvezetőként újságírókból álló külföldi csoportot fogad. Internet használatával állítson össze legalább öt diából álló, érdeklődést felkeltő Power Point prezentációt, amelynek segítségével bemutatja a csoport számára a magyarországi világörökségi helyeket, két területet részletesen mutasson be! Ismertesse a Világörökséggé nyilvánítás rendszerét és feltételeit!

Információtartalom vázlata

-        Magyarország világörökségi helyeinek felsorolása

-        Két világörökségi hely részletes ismertetése

-        A Világörökséggé nyilvánítás rendszere és feltételei

-        Power Point elkészítése: legyen informatív, szemléletes



-        Magyarország világörökségi helyeinek felsorolása

Budapest

1. a Duna-part látképe és a Budai Várnegyed (1987) - a Világörökség részét képezi a budai oldalon a Műszaki Egyetem néhány épülete és a Széchenyi lánchíd által közrefogott terület, a Gellért fürdő, a gellért-hegyi Szabadság-szobor és a Citadella, valamint a budai Vár épületei és a Duna-part a Margit hídig. A pesti oldalon védettséget élvez a Parlament, a Lánchíd pesti oldalán található Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham-palota épületével, valamint a Duna-part egészen a Petőfi hídig.

2. az Andrássy út és történelmi környezete (2002) - a világörökségi listára került a már meglévő helyszín kibővítéseként az Andrássy út és történelmi környezete, a millenniumi földalatti és a Hősök tere.

3. Hollókő ófalu és táji környezete (1987)

4. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (1995)

5. Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és közvetlen természeti környezete (1996)Pannonhalman benediktiiniluostari

6. Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta (1999) 7. Pécsi ókeresztény sírkamrák (2000)

8. Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (2001)

9. Tokaj-hegyaljai borvidék (2002)

 

-        Két világörökségi hely részletes ismertetése

A Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Győr-Moson-Sopron megyében, a Pannonhalmi kistérségben, Pannonhalma városban (régi nevén Győrszentmárton) található. A főapátság vonzereje és a környék természeti adottságai miatt a város Magyarország turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít, a település a turizmusra van berendezkedve. A fő turisztikai látnivaló, az „ezeréves apátság" nemcsak építészeti jelentőséggel bír, hanem sokoldalú kiállításaival és gyűjteményeivel kultúrtörténeti emlékeket tár a látogató elé. Turisztikai jelentősége miatt Pannonhalmán gyakran csak a Pannonhalmi Bencés Főapátságot értik.

A főapátság látványos épületegyüttese a Szent Márton-hegyen épült fel. A román stílusú altemplom és kerengő, valamint a gótikus bazilika az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, amelyek a főapátság mai arculatát meghatározzák. A 19. századi könyvtárterem 400 ezres gyűjteményében számos könyvritkaságot őriznek. Az egész épületegyüttest a magyar klasszicizmus egyik legismertebb alkotása, az 55 méter magas torony koronázza.

A Pannonhalmi Bencés Főapátság az UNESCO Világörökség Bizottságának döntése nyomán 1996 decembere óta a világ kulturális örökségének része.

Hollókő Magyarország egyetlen faluja, amely az UNESCO világörökségi listán szerepel, és így világszerte ismert. A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tesz eleget, hogy a 17-18. században kialakított falu a hagyományos településformáját, a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő szelíd és harmonikus szimbiózisban fejlődött a természettel és napjainkra sem vált Szabadtéri Múzeummá: mindmáig élő, lakott település. Hagyományőrző lakói az épületek nagy részét jelenleg is rendeltetésszerűen használják. Kiss József volt az a műemlékvédő építész, aki kezdeményezte Hollókő azon belül is Ófalu műemlékké nyilvánítását.

 

-        A Világörökséggé nyilvánítás rendszere és feltételei


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 75
Tegnapi: 201
Heti: 276
Havi: 2 049
Össz.: 1 010 289

Látogatottság növelés
Oldal: 1451-06, 4. tétel
Idegenvezető képzés honlapja - © 2008 - 2024 - turista.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »