Idegenvezető képzés honlapja

2008 őszén, egy budapesti idegenvezetői tanfolyam tanulói között felmerült egy ötlet, hogy nyissunk honlapot, amin keresztül bármelyikünk elérheti az órán készült anyagokat.

VIZSGAKÉRDÉSEK IDEGENVEZETŐK RÉSZÉRE

TANTÁRGY : VENDÉGLÁTÓ SZAKMAI ALAPISMERETEK


  1. Ismertesse a vendéglátás fogalmát, feladatait, tevékenységét, szakágazatait!
    Jellemezze a vendéglátás helyét és szerepét a nemzetgazdaságban, ismertesse multiplikátori hatását!
    Beszéljen a vendéglátás személyi, tárgyi, jogi feltételeiről!
  2. Ismertesse a vendéglátás történetét, fejlődését, valamint említse meg a legkiemelkedőbb hatásokat, változásokat napjainkig.
    Honnan származik és mit jelent a „gasztronómia" szó, mit értünk vendégbarátság, vendég jog alatt?
  3. Ismertesse a vendéglátás termelőfolyamatát a beszerzéstől az értékesítésig!
    Részletezze a raktárak kialakításának feltételeit, a raktározás szakszerű követelményeit!
    Miért fontos az árú szakosított tárolása, szakszerű előkészítése, milyen higiéniai követelményeket   kell betartani, mit nevezünk vásárolt és sajátkészítésű árúnak?
  4. Milyen konyhákat és kiegészítő munkaterületeket ismer?
    Milyen feladata, felelősége, kötelezettsége és szakmai irányító szerepe van a konyhavezetőnek és az alárendelt szakembereknek?
  5. Milyen alapvető konyhatechnológiai eljárásokat, állagmódosításokat, ételkészítési /a la / módokat   ismer, ismertessen kiegészítő ételeket /hideg-, melegmártások, dresszingek/, stb.
    Milyen alapvető gasztronómiai ismeretekkel rendelkezik a halételek, a vadételek, a különböző húsok vonatkozásában? Említsen meg néhány konkrét ételféleség elkészítésének mozzanatát!
  6. Ismertesse a vendéglátó üzletek típusait, osztályba sorolásuk feltételeit, minőségi kategóriáit az érvényes jogszabályok alapján!
    Milyen feladata, felelősége, kötelezettsége és szakmai irányító szerepe van az üzletvezetőnek, teremfőnöknek és az alárendelt szakembereknek?
  7. Mi az étlap, menü, étrend fogalma, milyen szempontokat kell figyelembe venni azok összeállításánál?
    Ismertesse az itallappal támasztott követelményeket, az italajánlás szempontjait, milyen hőfokon   szolgálják fel az itallapon szerepelő italokat? Beszéljen az italok élettani hatásáról!
  8. Mi határozza meg a népek, nemezetek étkezési szokásit?
    Ismertesse a magyar nép étel- és italfogyasztási szokásait!.    
    Beszéljen az éttermi értékesítés lehetőségeiről, sorolja fel a felszolgálási rendszereket, módokat,  azok gyakorlati alkalmazását.
  9. Sorolja fel hazánk borvidékeit, azok jellegzetes borait, mit jelent a történelmi és védett borvidék.
    Hogyan készül a Tokaji Aszú? Milyen szőlőfajtákból készül az Egri Bikavér?
    Ismertesse a borok és egyéb italok ajánlásának szempontjait!
  10. Ismertesse az ételek és italok választékainak csoportosítását!
    Sorolja fel a reggelik fajtáit, azok felszolgálásának lehetőségeit!
    Ismertesse az egyszerű, összetett, különleges éttermi terítést, azok etikett szabályait, hangulati,     stílusbeli követelményeit.
  11. Beszéljen a görög, olasz, francia, angol konyha sajátosságairól, vendégek étkezési szokásairól!
  12. Miért fontos a humanista szemlélet, miként értelmezhető a Hippokrateszés Defert elmélet?
    Beszéljen a nemzetek étkezési szokásairól - különös tekintettel -, a zsidó, keresztény, iszlám  vallási ünnepekre, hagyományokra!
  13. Beszéljen a kínai konyha sajátosságairól, étkezési, tálalási szokásokról!.
    Mi a látványkonyha fogalma, honnan származik, ma hol és mikor alkalmazzák?
    Soroljon fel az üzleten kívüli és belüli értékesítési lehetőségeket, beszéljen azok megszervezéséről, előkészületeiről, lebonyolításáról, befejező műveletekről!
  14. Mi a különbség az ipari, kereskedelmi, szolgáltatói tevékenységek között a vendéglátás területén?
    Mit jelent a xenofil, xenofób meghatározás?
    Miért fontos saját személyiségünk megismerése, az önkritika, miként lehet ennek előnyeit a szakmai területeken érvényesíteni?
  15. Beszéljen az ókori görög, római étkezési kultúráról, azok más népekre való hatásairól!
    Mi jellemezte az étkezés szokásokat az európai középkorban, a magyar reneszánsz idején?
    Melyek az eredeti magyar ételek és azok készítésének eljárásai, milyen fűszereket használtak fel az ételek ízesítésére?
  16. Milyen hatással volt a török hódoltság kora, majd a Monarchia ideje a magyar étkezési szokásokra?
    Milyen változások jellemezték az étkezési szokásokat az újkort, a földrészek felfedezését, az ipari forradalmat követően?      
  17. A világháborúk hatása a magyar vendéglátásra, miként alakult Magyarország szakmai helyzete 1960-as évek után?
    Milyen hatások határozták meg a korszerű értékesítés, táplálkozás elterjesztését a vendéglátásban?



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 44
Heti: 341
Havi: 1 501
Össz.: 1 029 461

Látogatottság növelés
Oldal: Vendéglátás alapismeretek - vizsgatételek
Idegenvezető képzés honlapja - © 2008 - 2024 - turista.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »