Idegenvezető képzés honlapja
2008 őszén, egy budapesti idegenvezetői tanfolyam tanulói között felmerült egy ötlet, hogy nyissunk honlapot, amin keresztül bármelyikünk elérheti az órán készült anyagokat.
VIZSGAKÉRDÉSEK IDEGENVEZETŐK RÉSZÉRE
TANTÁRGY : VENDÉGLÁTÓ SZAKMAI ALAPISMERETEK
- Ismertesse a vendéglátás fogalmát, feladatait, tevékenységét, szakágazatait!
Jellemezze a vendéglátás helyét és szerepét a nemzetgazdaságban, ismertesse multiplikátori hatását!
Beszéljen a vendéglátás személyi, tárgyi, jogi feltételeiről!
- Ismertesse a vendéglátás történetét, fejlődését, valamint említse meg a legkiemelkedőbb hatásokat, változásokat napjainkig.
Honnan származik és mit jelent a „gasztronómia" szó, mit értünk vendégbarátság, vendég jog alatt?
- Ismertesse a vendéglátás termelőfolyamatát a beszerzéstől az értékesítésig!
Részletezze a raktárak kialakításának feltételeit, a raktározás szakszerű követelményeit!
Miért fontos az árú szakosított tárolása, szakszerű előkészítése, milyen higiéniai követelményeket kell betartani, mit nevezünk vásárolt és sajátkészítésű árúnak?
- Milyen konyhákat és kiegészítő munkaterületeket ismer?
Milyen feladata, felelősége, kötelezettsége és szakmai irányító szerepe van a konyhavezetőnek és az alárendelt szakembereknek?
- Milyen alapvető konyhatechnológiai eljárásokat, állagmódosításokat, ételkészítési /a la / módokat ismer, ismertessen kiegészítő ételeket /hideg-, melegmártások, dresszingek/, stb.
Milyen alapvető gasztronómiai ismeretekkel rendelkezik a halételek, a vadételek, a különböző húsok vonatkozásában? Említsen meg néhány konkrét ételféleség elkészítésének mozzanatát!
- Ismertesse a vendéglátó üzletek típusait, osztályba sorolásuk feltételeit, minőségi kategóriáit az érvényes jogszabályok alapján!
Milyen feladata, felelősége, kötelezettsége és szakmai irányító szerepe van az üzletvezetőnek, teremfőnöknek és az alárendelt szakembereknek?
- Mi az étlap, menü, étrend fogalma, milyen szempontokat kell figyelembe venni azok összeállításánál?
Ismertesse az itallappal támasztott követelményeket, az italajánlás szempontjait, milyen hőfokon szolgálják fel az itallapon szerepelő italokat? Beszéljen az italok élettani hatásáról!
- Mi határozza meg a népek, nemezetek étkezési szokásit?
Ismertesse a magyar nép étel- és italfogyasztási szokásait!.
Beszéljen az éttermi értékesítés lehetőségeiről, sorolja fel a felszolgálási rendszereket, módokat, azok gyakorlati alkalmazását.
- Sorolja fel hazánk borvidékeit, azok jellegzetes borait, mit jelent a történelmi és védett borvidék.
Hogyan készül a Tokaji Aszú? Milyen szőlőfajtákból készül az Egri Bikavér?
Ismertesse a borok és egyéb italok ajánlásának szempontjait!
- Ismertesse az ételek és italok választékainak csoportosítását!
Sorolja fel a reggelik fajtáit, azok felszolgálásának lehetőségeit!
Ismertesse az egyszerű, összetett, különleges éttermi terítést, azok etikett szabályait, hangulati, stílusbeli követelményeit.
- Beszéljen a görög, olasz, francia, angol konyha sajátosságairól, vendégek étkezési szokásairól!
- Miért fontos a humanista szemlélet, miként értelmezhető a Hippokrateszés Defert elmélet?
Beszéljen a nemzetek étkezési szokásairól - különös tekintettel -, a zsidó, keresztény, iszlám vallási ünnepekre, hagyományokra!
- Beszéljen a kínai konyha sajátosságairól, étkezési, tálalási szokásokról!.
Mi a látványkonyha fogalma, honnan származik, ma hol és mikor alkalmazzák?
Soroljon fel az üzleten kívüli és belüli értékesítési lehetőségeket, beszéljen azok megszervezéséről, előkészületeiről, lebonyolításáról, befejező műveletekről!
- Mi a különbség az ipari, kereskedelmi, szolgáltatói tevékenységek között a vendéglátás területén?
Mit jelent a xenofil, xenofób meghatározás?
Miért fontos saját személyiségünk megismerése, az önkritika, miként lehet ennek előnyeit a szakmai területeken érvényesíteni?
- Beszéljen az ókori görög, római étkezési kultúráról, azok más népekre való hatásairól!
Mi jellemezte az étkezés szokásokat az európai középkorban, a magyar reneszánsz idején?
Melyek az eredeti magyar ételek és azok készítésének eljárásai, milyen fűszereket használtak fel az ételek ízesítésére?
- Milyen hatással volt a török hódoltság kora, majd a Monarchia ideje a magyar étkezési szokásokra?
Milyen változások jellemezték az étkezési szokásokat az újkort, a földrészek felfedezését, az ipari forradalmat követően?
- A világháborúk hatása a magyar vendéglátásra, miként alakult Magyarország szakmai helyzete 1960-as évek után?
Milyen hatások határozták meg a korszerű értékesítés, táplálkozás elterjesztését a vendéglátásban?
Weblap látogatottság számláló:
Mai: 39
Tegnapi: 44
Heti: 341
Havi: 1 501
Össz.: 1 029 461
Látogatottság növelés
Oldal: Vendéglátás alapismeretek - vizsgatételek
Idegenvezető képzés honlapja - © 2008 - 2024 - turista.hupont.hu
A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!
ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat