3) Németországból érkezett csoportja számára ismertesse a magyar konyha jellemzőit, tipikus ételeit, a magyar nép étel- és italfogyasztási szokásait! Hasonlítsa össze a magyar konyha jellegzetességeit néhány európai ország konyhájának jellegzetességeivel, étkezési- és italfogyasztási szokásaival!
Információtartalom vázlata
- A magyar konyha jellemzői
- A magyar konyha tipikus ételei
- A magyar nép étel- és italfogyasztási szokásai
- Legalább két európai ország konyhája jellegzetességeinek bemutatása
- Étkezési és italfogyasztási szokások Európa más országaiban
- A magyar konyha jellemzői
1. sertészsír, vöröshagyma és fűszerpaprika együttes használata
Napjainkban sokszor növényi zsiradékkal váltják ki. A zsírban kioldódnak a hagyma és a paprika illóolajai, ízanyagai.
2. sok sertéshús és sertészsír használata
húsételek: szalonna, füstölt szalonna, kolbász, téliszalámi, sertéskaraj
3. sok tejföl használata
Az ételeinket krémessé, lággyá teszi.
Ételek: paprikás csirke, borjúpaprikás, káposztás ételek, túrógombóc, túrós csusza
4. sajátos ételkészítési módok: pörkölt, pirítva párolás, rántás, sűrítés
Pörköltalap: sertészsírban párolt hagyma és paprika. Rántással, sűrítéssel levesek, főzelékek készülnek. A tejfölös-lisztes habarás csak ránk jellemző.
5. fűszerei: fűszerpaprika, kapor, tárkony, bazsalikom
- A magyar konyha tipikus ételei
Levesek: húsleves, erőleves, gulyásleves, gombaleves, paradicsomleves, hideg gyümölcsleves, palócleves, Jókai bableves, borleves
Hideg előételek: hideg libamáj zsírjában, kaszinótojás, libamájjal töltött gombafejek, pástétomok
Meleg előételek: töltött tök
Főzelékek: zöldbabfőzelék, zöldborsófőzelék, tökfőzelék, parajfőzelék
Köretek: puliszka, tarhonya, galuska, burgonyagombóc
Saláták: kovászos uborka, uborkasaláta tejföllel, paradicsomsaláta, káposztasaláta, majonézes burgonya, céklasaláta
Meleg halételek: halászlé, fogasszeletek, pontyételek
Húsételek: bélszínjava Budapest módra, hagymás rostélyos, Eszterházy-rostélyos, marhapörkölt, borsos tokány, borjúpaprikás, brassói aprópecsenye, töltött káposzta, székelygulyás, bácskai rizseshús, csikóstokány, rántott csirke, libamáj, őzgerinc, szarvascomb, vadas nyúl, fácánsült
Tészták, édességek: túrós csusza, káposztás kocka, szilvás gombóc, rakott palacsinta, kürtős kalács, Rákóczi-túrós, somlói galuska, rétesek
Italok: minőségi száraz borok, pálinka
- A magyar nép étel- és italfogyasztási szokásai
Komplett magyaros menüsor:
Hideg előétel: hideg libamáj zsírjában
Leves: bográcsgulyás
Meleg előétel: kelvirág vajasmorzsával
Főétel: Brassói aprópecsenye
Desszert: somlói galuska
- Legalább két európai ország konyhája jellegzetességeinek bemutatása
Német konyha:
Jellemző a sok burgonya, szaftos sertés és marhaételek, knédlik és kolbászfélék használata
Szeretik a leves jellegű egytálételeket, melyekbe húsokat, kolbászokat főznek.
Fűszeres darált húsok, egybesültek és tengeri halak.
Széles választék pékárukból: barna, fekete magos kenyerek.
Sör fogyasztásának nagy hagyományai vannak.
Étkezések:
reggeli: (korán) péksütemények, fekete kenyér felvágottal, magvak
tízórai: kávé, szendvics vagy sós péksütemény
ebéd: (főétkezés) leves + egy fogás (leves híg vagy tört, hússal vagy tejjel)
uzsonna: fontos étkezés, habos kávé, cukrászsütemény
vacsora: (hideg) felvágottak, sertéssonka, saláta
Észak-Európa:
reggelire bőségesen
délben szendvicseket esznek (smörgås), vegyes ízelítők halakból, heringből, kaviárból, rákból, kagylókból, tojásból, gombából, felvágottból sonka- és sajtkülönlegességgel, vajas toasttal, barna kenyérrel - svédasztalról.
húsok, vadak, szarvashús - roston
felfújtak, pudingok, cukrászsütemények
Jellegzetes italuk a skandináv pálinka: akvavit (sör, bor kevésbé kedvelt)