Idegenvezető képzés honlapja

2008 őszén, egy budapesti idegenvezetői tanfolyam tanulói között felmerült egy ötlet, hogy nyissunk honlapot, amin keresztül bármelyikünk elérheti az órán készült anyagokat.

3) Németországból érkezett csoportja számára ismertesse a magyar konyha jellemzőit, tipikus ételeit, a magyar nép étel- és italfogyasztási szokásait! Hasonlítsa össze a magyar konyha jellegzetességeit néhány európai ország konyhájának jellegzetességeivel, étkezési- és italfogyasztási szokásaival!

Információtartalom vázlata

-        A magyar konyha jellemzői

-        A magyar konyha tipikus ételei

-        A magyar nép étel- és italfogyasztási szokásai

-        Legalább két európai ország konyhája jellegzetességeinek bemutatása

-        Étkezési és italfogyasztási szokások Európa más országaiban



-        A magyar konyha jellemzői

1. sertészsír, vöröshagyma és fűszerpaprika együttes használata
Napjainkban sokszor növényi zsiradékkal váltják ki. A zsírban kioldódnak a hagyma és a paprika illóolajai, ízanyagai.

2. sok sertéshús és sertészsír használata
húsételek: szalonna, füstölt szalonna, kolbász, téliszalámi, sertéskaraj

3. sok tejföl használata
Az ételeinket krémessé, lággyá teszi.
Ételek: paprikás csirke, borjúpaprikás, káposztás ételek, túrógombóc, túrós csusza

4. sajátos ételkészítési módok: pörkölt, pirítva párolás, rántás, sűrítés
Pörköltalap: sertészsírban párolt hagyma és paprika. Rántással, sűrítéssel levesek, főzelékek készülnek. A tejfölös-lisztes habarás csak ránk jellemző.

5. fűszerei: fűszerpaprika, kapor, tárkony, bazsalikom


-        A magyar konyha tipikus ételei

Levesek: húsleves, erőleves, gulyásleves, gombaleves, paradicsomleves, hideg gyümölcsleves, palócleves, Jókai bableves, borleves

Hideg előételek: hideg libamáj zsírjában, kaszinótojás, libamájjal töltött gombafejek, pástétomok

Meleg előételek: töltött tök

Főzelékek: zöldbabfőzelék, zöldborsófőzelék, tökfőzelék, parajfőzelék

Köretek: puliszka, tarhonya, galuska, burgonyagombóc

Saláták: kovászos uborka, uborkasaláta tejföllel, paradicsomsaláta, káposztasaláta, majonézes burgonya, céklasaláta

Meleg halételek: halászlé, fogasszeletek, pontyételek

Húsételek: bélszínjava Budapest módra, hagymás rostélyos, Eszterházy-rostélyos, marhapörkölt, borsos tokány, borjúpaprikás, brassói aprópecsenye, töltött káposzta, székelygulyás, bácskai rizseshús, csikóstokány, rántott csirke, libamáj, őzgerinc, szarvascomb, vadas nyúl, fácánsült

Tészták, édességek: túrós csusza, káposztás kocka, szilvás gombóc, rakott palacsinta, kürtős kalács, Rákóczi-túrós, somlói galuska, rétesek

Italok: minőségi száraz borok, pálinka


-        A magyar nép étel- és italfogyasztási szokásai

Komplett magyaros menüsor:

Hideg előétel: hideg libamáj zsírjában

Leves: bográcsgulyás

Meleg előétel: kelvirág vajasmorzsával

Főétel: Brassói aprópecsenye

Desszert: somlói galuska


-        Legalább két európai ország konyhája jellegzetességeinek bemutatása

Német konyha:
Jellemző a sok burgonya, szaftos sertés és marhaételek, knédlik és kolbászfélék használata
Szeretik a leves jellegű egytálételeket, melyekbe húsokat, kolbászokat főznek.
Fűszeres darált húsok, egybesültek és tengeri halak.
Széles választék pékárukból: barna, fekete magos kenyerek.
Sör fogyasztásának nagy hagyományai vannak.

Étkezések:
reggeli: (korán) péksütemények, fekete kenyér felvágottal, magvak
tízórai: kávé, szendvics vagy sós péksütemény
ebéd: (főétkezés) leves + egy fogás (leves híg vagy tört, hússal vagy tejjel)
uzsonna: fontos étkezés, habos kávé, cukrászsütemény
vacsora: (hideg) felvágottak, sertéssonka, saláta


Észak-Európa:
reggelire bőségesen
délben szendvicseket esznek (smörgås), vegyes ízelítők halakból, heringből, kaviárból, rákból, kagylókból, tojásból, gombából, felvágottból sonka- és sajtkülönlegességgel, vajas toasttal, barna kenyérrel - svédasztalról.
húsok, vadak, szarvashús - roston
felfújtak, pudingok, cukrászsütemények
Jellegzetes italuk a skandináv pálinka: akvavit (sör, bor kevésbé kedvelt)


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 104
Tegnapi: 48
Heti: 581
Havi: 1 741
Össz.: 1 029 701

Látogatottság növelés
Oldal: 1451-06, 3. tétel
Idegenvezető képzés honlapja - © 2008 - 2024 - turista.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »