Idegenvezető képzés honlapja

2008 őszén, egy budapesti idegenvezetői tanfolyam tanulói között felmerült egy ötlet, hogy nyissunk honlapot, amin keresztül bármelyikünk elérheti az órán készült anyagokat.

15.) Külföldi csoportjával Balatonfüredre tartanak. Útközben mutassa be csoportjának milyen idegenforgalmi adottságai vannak a Balatonnak? Hasonlítsa össze az északi és a déli part idegenforgalmi adottságait! Ismertesse az északi part látnivalóit, elsősorban Balatonfüred, Tihany, Keszthely, Hévíz, Tapolca, Sümeg látnivalóira összpontosítson!

Információtartalom vázlata

-        A Balaton idegenforgalmi adottságai

-        Az északi és a déli part összehasonlítása

-        Az északi part látnivalói: Balatonfüred, Tihany, Keszthely

-        Az északi part látnivalói: Hévíz, Tapolca, Sümeg


-        A Balaton idegenforgalmi adottságai

Budapest után hazánk legnagyobb idegenforgalmat lebonyolító tájegysége.

Itt található Közép-Európa legnagyobb tava, ami a legmelegebb is (nyáron 25-28 fokos). A vízparti üdülésnek kedvez a homokos föveny, és a mediterrán jellegű táj. A Balaton-felvidéken vulkanikus tanúhegyek vannak, szőlőkkel, pincékkel. A középkori és barokk templomokban és kastélyokban sok rendezvényt tartanak.

A tavi fürdőzés a 19. sz. második felében indult meg.  

-        Az északi és a déli part összehasonlítása

 

-        Az északi part látnivalói: Balatonfüred, Tihany, Keszthely

Balatonfüred

A legszebb fekvésű balatoni üdülő- és fürdőhelyek között van. A domboldalakon szőlők sorakoznak présházakkal. A mélyből gyógyvíz tör fel.

A Kossuth Lajos Szénsavas forrásra épült a Szívkórház.

A vitorlásversenyek színhelye a Füredi-öböl. Itt rendezik meg évente az üdülési idény kezdetét jelző vitorlafelvonási ünnepséget.

A Gyógy téren van a Horváth-ház, ahol régen az Anna bálokat rendezték, ma a tér másik házában rendezik. A téren van még a Szívkórház. A tér közepén van a Kossuth ivócsarnok.

Blaha Lujza nyaralója, Jókay-villa   Tihany

A Tihanyi-félsziget 5 km hosszan nyúlik be a Balatonba. Legmagasabb pontja a Csúcs-hegy. A félsziget belsejében két lefolyástalan tó van, a Belső-tó és a Külső-tó.Része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. Vulkánja az Óvár nevet viseli, aljában van a Ciprián-forrás. A bazalttufába vájták a lakásukat a bizánci bazilita-szerzetesek - Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe.

Club Tihany üdülőközpont

Tihanyi bencés apátsági templom és kolostor a 18. sz-ban épült. I. András építtette a tihanyi monostort, amit temetkezési helynek is szánt. Az 1055-ben kelt alapítólevél a legrégebbi nyelvemlékünk (a pannonhalmi apátságban őrzik). A templomtól ÉK-re van a Visszhangdomb.

  Keszthely

A Balaton legvárosiasabb jellegű települése. A rómaiak és az avarok is lakták.

Festetics György itt alapította Európa első felsőfokú gazdasági tanintézetét, a Georgikont. (1797)

Festetics kastély - a Balaton legnagyobb méretű és kulturális jelentőségű épülete. A 18. sz. közepén kezdték el építeni. Benne: „Helikon Könyvtár". A kastélyban időszakos kiállításokat, a díszteremben pedig hangversenyeket is rendeznek a nyári szezonban

A város legrégebbi háza a Goldmark-ház (zeneszerző), közelében Babamúzeum található.

Balaton múzeum - helytörténeti anyagok, valamint a Balaton földrajzáról, biológiájáról kiállítás.

 

-        Az északi part látnivalói: Hévíz, Tapolca, Sümeg

Hévíz

A Hévízi-tó a Föld második, Európa legnagyobb melegvizű tava. A víz 38 fokosként érkezi a felszínre. A tó vize 28 óránként kicserélődik. Alkalmas ízületi megbetegedések, gerincsérvek gyógyítására. Felhasználják a tőzegiszapot is, valamint inhalálást, ivókúrákat is tartanak.

  Tapolca

A város neve szláv eredetű, magyarul meleg vizet jelent. Legjelentősebb látnivalója a Tavasbarlang. Ez a barlang volt hazánkban az első idegenforgalmi célokra is berendezett barlang. A barlang járataiban körbe lehet csónakázni.

Malom-tó - bővízű karsztforrás táplálja a tavat.

  Sümeg

A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár a Balaton-vidék legnagyobb várromja. IV. Béla uralkodása alatt itt őrizték az ország ereklyéit. Rákóczi szabadságharca idején itt tartották a dunántúli megyék gyűlését, emiatt a császár parancsára lerombolták. A maradványokat tűzvész pusztította el.

Kisfaludy Sándor szülőháza - Emlékmúzeum.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 201
Heti: 257
Havi: 2 030
Össz.: 1 010 270

Látogatottság növelés
Oldal: 1451-06, 15. tétel
Idegenvezető képzés honlapja - © 2008 - 2024 - turista.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »