1.) Beutazó csoportja francia borászokból áll. A rendelkezésre álló térképek segítségével ismertesse és jellemezze hazánk történelmi borvidékeit és azok szerepét a turizmusban! Ismertessen legalább két nevezetes borfajtát! A borokon kívül milyen speciálisan magyar italféleséget ajánlana a vendégeknek?
Információtartalom vázlata
- Magyarország történelemi borvidékei
- A borturizmus szerepe
- Térképen való tájékozódás
- Két borfajta szakszerű ismertetése
- Speciális italféleségek
- Magyarország történelemi borvidékei
Történelmi borvidékeknek nevezzük a historikus, vagy borászati eseményhez kötődő szőlőtermelő területeket.
- historikus események - Eger (a törökök elpusztították) - szőlészeti vagy borászati események - a Badacsony, Tokaj, Eger (betegségek miatt kipusztultakat újratelepítették) - védett borvidékek - Tokaj (máshonnan nem szabad szőlőt odavinni „házasítani" nem lehet)
- A borturizmus szerepe
Hazánk turizmusában kiemelt helyet foglal el a gasztronómiai turizmus, melynek egyik mozgatói kiváló boraink és gyönyörű borvidékeink A Tokaj-hegyaljai borvidék egyedisége miatt az UNESCO Világörökségi Lista részét is képezi.
A borturizmus magába foglalja a bortermelő vidékek felkeresését, a bor készítésének bemutatását és a bor fogyasztását. - amatőröknek szólnak.
szőlőlátogatás, pincelátogatás, borkóstolás, bormúzeumok, borfesztivál kiegészítő programok is lehetnek: városnézés, lovaglás, túrázás Léteznek szakmai borutak is.
A borturizmusban a vendég a turisztikai terméket legtöbbször csomagban vásárolja meg.
Magyarország kedvelt célpontja a borturizmusnak:
- Villány-Siklós borút
- Szekszárd és környéke borút
- Dél-balatoni borút
- Tokaj-hegyaljai borút
- Zalai borút
Térképen való tájékozódás
1. Csongrád
2. Hajós-Baja
3. Kunság
4. Ászár-Neszmély
5. Badacsony
6. Balatonfüred-Csopak
7. Balatonfelvidék
8. Etyek-Buda
9. Mór
10. Pannonhalma
11. Somló
12. Sopron
13. Balatonboglár
14. Pécs
15. Szekszárd
16. Villány
17. Bükkalja
19. Mátra
18. Eger
20. Tokaj
21. Balatonmelléke
22. Tolna
- Két borfajta szakszerű ismertetése
Egri bikavér:
Világhírű magyar vörösbor, amely készítéséhez 70% kadarka, 15-20% nagyburgundi és 10-15% medoc noir szőlőfajtát használnak fel. E szőlők feldolgozásánál bogyózást alkalmaznak. Az egri bikavér gránátpiros színű, testes, lágy, mérsékelten fanyar. Illata és zamata jellegzetes. Hosszabb érlelés után egyes évjáratoknál kissé a vaníliára és a szegfűszegre emlékeztető illatú ital.
Tokaji aszú:
Csillogó, sötét aranysárga színű, olajoson mozgó, jellegzetes illatú és páratlan zamatú, édes, természetes csemegebor, amelyhez harmonikusan illeszkednek savai és magas cukortartalma. Alkoholtartalma 13-14 M-fok.
7 fázisban lehet elkészíteni
1. fázis - aszúsodott, töppedt szemet kell feldolgozni
több ideig marad fenn → cukrosodik
+ nemes penésszel bevonva 2. fázis - bogyózást alkalmaznak
3. fázis - kádba beleteszik az aszúszemeket
→ saját súlyánál fogva csepegtetik ki a levét (nincs taposás, facsarás)
Tokaji esszencia lesz belőle
4. fázis - a maradék = aszútészta → összedarálják
5. fázis - 27 literes puttonyokkal az aszútésztából
+ 136 literes Gönci hordóban lévő minimum 2 éves Tokaji óbor
ahány puttony aszútésztát teszünk az óborhoz, annyi puttonyos lesz az aszú.
→ az aszútésztából kiázik az íz - 12-36 óráig kell érlelni
6. fázis - minimum 3-szor le kell fejteni
7. fázis - a hordót ászkolják (4 lábat csinálnak neki)
nemes penésszel bevont pincében hagyjuk érlelődni minimum 2 évig
- Speciális italféleségek
Speciális italunk a pálinka, amit gyümölcspárlatból állítunk elő és így aromája, illata jellegzetes. Nagytisztaságú égetett szesz. Fütyülős barack, Vilmos körte.
Unicum - Dr. Zwack gyógynövény likőrje (gyomorkeserű)