Idegenvezető képzés honlapja

2008 őszén, egy budapesti idegenvezetői tanfolyam tanulói között felmerült egy ötlet, hogy nyissunk honlapot, amin keresztül bármelyikünk elérheti az órán készült anyagokat.

1.) Beutazó csoportja francia borászokból áll. A rendelkezésre álló térképek segítségével ismertesse és jellemezze hazánk történelmi borvidékeit és azok szerepét a turizmusban! Ismertessen legalább két nevezetes borfajtát! A borokon kívül milyen speciálisan magyar italféleséget ajánlana a vendégeknek?

Információtartalom vázlata

-        Magyarország történelemi borvidékei

-        A borturizmus szerepe

-        Térképen való tájékozódás

-        Két borfajta szakszerű ismertetése

-        Speciális italféleségek



-        Magyarország történelemi borvidékei

Történelmi borvidékeknek nevezzük a historikus, vagy borászati eseményhez kötődő szőlőtermelő területeket.

- historikus események - Eger (a törökök elpusztították) - szőlészeti vagy borászati események - a Badacsony, Tokaj, Eger (betegségek miatt kipusztultakat újratelepítették) - védett borvidékek - Tokaj (máshonnan nem szabad szőlőt odavinni „házasítani" nem lehet)  

-        A borturizmus szerepe

Hazánk turizmusában kiemelt helyet foglal el a gasztronómiai turizmus, melynek egyik mozgatói kiváló boraink és gyönyörű borvidékeink A Tokaj-hegyaljai borvidék egyedisége miatt az UNESCO Világörökségi Lista részét is képezi.

A borturizmus magába foglalja a bortermelő vidékek felkeresését, a bor készítésének bemutatását és a bor fogyasztását. - amatőröknek szólnak.

szőlőlátogatás, pincelátogatás, borkóstolás, bormúzeumok, borfesztivál kiegészítő programok is lehetnek: városnézés, lovaglás, túrázás Léteznek szakmai borutak is.

A borturizmusban a vendég a turisztikai terméket legtöbbször csomagban vásárolja meg.

Magyarország kedvelt célpontja a borturizmusnak:

-         Villány-Siklós borút

-         Szekszárd és környéke borút

-         Dél-balatoni borút

-         Tokaj-hegyaljai borút

-         Zalai borút

 

 Térképen való tájékozódás

1.   Csongrád
2.   Hajós-Baja
3.   Kunság
4.   Ászár-Neszmély
5.   Badacsony
6.   Balatonfüred-Csopak
7.   Balatonfelvidék
8.   Etyek-Buda
9.   Mór
10. Pannonhalma
11. Somló
12. Sopron
13. Balatonboglár
14. Pécs
15. Szekszárd
16. Villány
17. Bükkalja
19. Mátra
18. Eger
20. Tokaj
21. Balatonmelléke
22. Tolna

-        Két borfajta szakszerű ismertetése

Egri bikavér:

Világhírű magyar vörösbor, amely készítéséhez 70% kadarka, 15-20% nagyburgundi és 10-15% medoc noir szőlőfajtát használnak fel. E szőlők feldolgozásánál bogyózást alkalmaznak. Az egri bikavér gránátpiros színű, testes, lágy, mérsékelten fanyar. Illata és zamata jellegzetes. Hosszabb érlelés után egyes évjáratoknál kissé a vaníliára és a szegfűszegre emlékeztető illatú ital.

  Tokaji aszú:

Csillogó, sötét aranysárga színű, olajoson mozgó, jellegzetes illatú és páratlan zamatú, édes, természetes csemegebor, amelyhez harmonikusan illeszkednek savai és magas cukortartalma. Alkoholtartalma 13-14 M-fok.

7 fázisban lehet elkészíteni

1. fázis - aszúsodott, töppedt szemet kell feldolgozni

több ideig marad fenn → cukrosodik

+ nemes penésszel bevonva 2. fázis - bogyózást alkalmaznak

3. fázis - kádba beleteszik az aszúszemeket

→ saját súlyánál fogva csepegtetik ki a levét (nincs taposás, facsarás)

Tokaji esszencia lesz belőle

4. fázis - a maradék = aszútészta → összedarálják

5. fázis - 27 literes puttonyokkal az aszútésztából

+ 136 literes Gönci hordóban lévő minimum 2 éves Tokaji óbor

ahány puttony aszútésztát teszünk az óborhoz, annyi puttonyos lesz az aszú.

→ az aszútésztából kiázik az íz - 12-36 óráig kell érlelni

6. fázis - minimum 3-szor le kell fejteni

7. fázis - a hordót ászkolják (4 lábat csinálnak neki)

nemes penésszel bevont pincében hagyjuk érlelődni minimum 2 évig

 

-        Speciális italféleségek

Speciális italunk a pálinka, amit gyümölcspárlatból állítunk elő és így aromája, illata jellegzetes. Nagytisztaságú égetett szesz. Fütyülős barack, Vilmos körte.

Unicum - Dr. Zwack gyógynövény likőrje (gyomorkeserű)


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 35
Tegnapi: 201
Heti: 236
Havi: 2 009
Össz.: 1 010 249

Látogatottság növelés
Oldal: 1451-06, 1. tétel
Idegenvezető képzés honlapja - © 2008 - 2024 - turista.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »